24. maaliskuuta 2013

Näin panin välit poikki ystävääni

Tiiätteks sen, kun on vaikka eronnu jostakusta ja on eka yö kun oot yksin ja ajattelet sitä, mitä oot tehny, ja muistat vaan kaikkee hyvää, sellaset hyvät jutut, sit ajattelet että tää oli kamala virhe tää oli ja otat puhelimen ja sitte,  sitte laitat sen takasin pöydälle.

En oo aina kyllä laittanu. Oon myös laittanu viestin ja ei, se muuta mitään, ei se auta. Ehk se on hyväkin, se että tuntuu, etten mä pysty tähän en voi olla ilman, ja sitten, kun laittaa viestin sille ihmiselle jonka kaa on päättäny olla laittamatta viestiä, sitten muistaa: mikään ei oo muuttunut, kaikki on samoin.

Ihmissuhteissa usein jälkeenpäin kaikki tuntuu siistimmält kuin se oli, paitsi jos oli sysipaskaa. Sitten miettii että miks oli jonkun ihmisen ystävä ja antoi sen hyväkskäyttää itseään. Mutta jos kaikki oli semijees, niin välien poikkipanemisen jälkeen tulee se olo, että miks mä nyt näin tein, miks flippasin, kaikkihan oli ihan ok. Sitä unohtaa.

Unohtaa sen kun joka päivä ahdistaa ja vituttaa, unohtaa sen, ettei enää jaksa kannatella toista ihmistä, unohtaa sen, ettei kellekään muulle ja kenenkään muun elämälle voi mitään, vaan omalleen voi. Unohtaa sen, että turha on itkee ja vinkua, jos itse suostuu siihen, jos suostuu siihen että kannattelee ja tukee ja antaa neuvoja joita ei kuunnella, ymmärtää ongelmia jotka ei muutu, vuodet vaan kuluu ja kaikki, kaikki on samaa.

Sit se on helvettiä. Sitä aattelee, että miten se ihminen nyt selviää, ilman mua. On ikävä. Ikävä ikävä ikävä ikävä. Mitähän se nyt tekee? Miten se nyt elää? Onks senkin paha olla?

Sitä on laittanu itsensä semmosen jumalallisen yliterapeutin asemaan ja uskoo oikeasti, ettei kukaan voi selvitä ilman sun neuvoja ja sanomisia. Kuvitelkaa että joku vois elää ilman mua, miten hullu ajatus huh huh ehk mun pitäis soittaa kuitenkin.

Sit ei soita.

Tajusin tossa vuoden alussa taas sen, etten voi muille mitään. Se on turhauttavaa paskaa, mutta myös totta. Ei kukaan voi mullekaan mitään; ei muut voi sanoa mulle, että elä näin, tee noin. En suostu siihen. Miks mun siis pitäis saada käskeä ja määräillä muita, tee kuten mä sanon kuuntele mun neuvoja toimi niiden mukaan?

Mitä hyötyä on ystävästä, joka ei jaksa enää ymmärtää? Ei mitään. Parempi sanoo suoraan: ei tästä tule mitään en jaksa enää, hae joku muu neuvoja jostain.

Sit se auttaakin. Ihmiset ymmärtää. Ne tulee vastaan ja sanoo, anteeks, en mä enää, mä ymmärrän. Sekin on hienoa. Sit ei tarvitsekaa ehkä laittaa välei poikki. Sitä luulee, että on joku megahirviö, kun kehtaa sanoa että on väsyny.  Vaikka oikeesti, oikeesti ei oo hirviö. On vaan väsynyt.

Sitten joskus makaa yöllä sängyssä  ja ajattelee sitä mitä on tehny, ja muistaa vaan kaikkea hyvää, hyvät jutut. Sit ajattelee, että tää on kamalaa, muttei virhe, ei. Tää on tarpeellista.

Joskus ottaa puhelimen käteen ja katselee sitä ja toivoo, että olis kuitenkin oikeessa, että olis joku sellainen, jota ilman muut ei voi elää ja ne sanois että pliis jutellaan taas olin väärässä. Muttei ne ehkä sano. Sekin on ihan okei.

Sit laittaa puhelimen takas pöydälle.

3 kommenttia:

 1. tuttu tilanne mulle... mun ystävällä oli ongelmii ja mä yritin auttaa parhaani mukaan ja kuunnella, mut jossain vaihees vaan tajusin että se ei edes yritä tehä omille ongelmilleen mitään, eikä välittäny mun neuvoistakaan sen enempää... keräsin sit rohkeuteni ja sanoin lopulta suoraan et sori, mut mä oon yrittäny auttaa sua parhaani mukaan, mut en oo kuitenkaan pysty ratkasee sun ongelmii jos et ite puutu niihin. sanoin et sen kannattaa hakee ammattiapuu, koska mä en pysty sellasta antamaan. tietenki se sitten järkytty, kun sanoin sen niin suoraan ja suuttukin varmaan, mut oon tyytyväinen et sanoin sen. sen jälkeen olin vähän aikaa kokonaan ilman yhteyttä siihen ja aattelin et tää ystävyys oli nyt tässä. mut sit me kuitenkin alettiin taas juttelee vähän ajan päästä, ja nyt mä oon huomannu et se on oikeest muuttunu aika paljon, se on ruvennu parantaa omaa elämäänsä. musta tuntuu et se on alkanu tajuu sen et se on ite oman onnensa seppä.
  mä toivotan tsemppii sulle, on tosi raskasta päättää erota tutusta ja rakkaasta henkilöstä. mut se on tehtävä, jos tuntuu siltä et se suhde vie enemmän ku mitä se antaa. meillä on kuitenkin vapaus päättää, keiden seurassa me vietetään meidän elämä, ja sitä on turha tuhlata väärien ihmisten parissa. mut voi olla kans, et sun ystävä alkaa vähän funtsii noita asioita ja päättää ruveta tekee elämälleen jotain, sen sijaan että vaan valittais kaikist ongelmist ystäville. ja sit sä ehkä voit taas olla sen ystävä, etkä terapeutti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Siit tuli hyvä mieli, kun jotenkin tuntuu että on näiden juttujen kanssa yksin, muttei sitte olekaan.

   Poista
  2. joo, oon huomannu et mitä enemmän avautuu omista huolistaan muille ni sitä enemmän huomaa että monilla on aika samantapasia ongelmia ja se antaa kyl tosi paljon voimaa, vaikka joidenkin asioiden kertominen tuntuukin välillä ihan todella vaikeelta.

   Poista