2. heinäkuuta 2012

Haaste: Kaunis/Ruma ll

Yks päivä multa kysyttiin, että onks tää näyttelijä kaunis. Menin ihan puihin ja aloin lopulta puhua siitä, miten katsoin lapsena yhtä sarjaa, jossa se näytteli. Aivot meni lukkoon, apua en tahdo puhua ulkonäöstä kun haaste kääk en keksi muita sanoja kuin "kaunis"!

On jotenkin haastavaa puhua ihmisestä ilman, että mainitsis mitään sen ulkonäöstä. Mäkään en muista nimiä helposti, silloin yleensä kysyn, että "miltä se näyttää". Eihän ulkonäöstä aina voi olla puhumatta, koska se on se asia, mikä me kohdatessa nähdään. Mikä jää mieleen. Mistä tunnistetaan.

Miten kuvaillaan neutraalisti? Miten kerrotaan ulkonäöstä arvottamatta sitä?

Koen, että monilla sanoilla on paljon piilomerkityksiä. Pieni. Iso. Pullea. Pyöreä. Ylipainoinen, se kuulostaa siltä et olisin lääkäri ja kuvailisin potilasta. Millä sanalla kannattaa kuvailla?

On silmälasit. On punaiset hiukset. On aina kukkapaita. Se kuulostaa aika vaarattomalta.

Yks päivä katsoin kuvaa, jossa raskaana oleva nainen poseeraa alasti. Ajattelin, että onpa kaunis. Sit muistin, että mun piti käyttää joitain muita sanoja, mut mitään ei tullut mieleen. Mutta miks se kuva oli kaunis?

Se oli rohkea kuva, hieno. Naisella oli lihaksia käsivarressa. Se on kokemukseni mukaan hyvä asia: on hyvä kuvailla ihmistä sanalla "lihaksikas", se merkitsee, ettei ainakaan oo laiska ja paksu. Naisella oli myös sopusuhtainen vartalo. Sekin on kokemukseni mukaan hyvä asia: mikään ei saa olla isoa tai pientä, mikään ei saa olla "liian" verrattuna muihin osiin. 

Jos ihmistä kuvailee sopusuhtaiseksi, mitä se oikeastaan kertoo? Ei-minkään-kokoinen-erityisesti? Ei silmäänpistäviä ruumiinosia? Hyvä? Hyväksyttävä? Onko "sopusuhtainen" sama, parempi vai huonompi asia kuin "hoikka"?

Korvaan usein sanan "kaunis" sanalla "rohkea" tai "ihana". Ne on jotenkin laajempia: rohkea voi olla, vaikkei olis jonkun kauneusmääritelmän mukainen. Alan usein myös puhua vaikka ihmisen työstä tai siitä, mitä se tekee. Siinäkään ei ole väliä sillä, miltä näyttää.

On hankalaa vältellä sitä, ettei käyttäis arvottavia sanoja. Kaikki sanat taitaa olla arvottavia. Toiset enemmän, toiset vähemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti