26. elokuuta 2013

Säännöt vai inhimillisyys

Iäkäs nainen kaatui Puutorin Hesburgerissa viime lauantaina kompastuttuaan kynnykseen. Naisen omaisen mukaan henkilökunta ei auttanut ikävässä tilanteessa.
---Ravintolan henkilökuntaa pyydettiin soittamaan taksi, mutta he joutuivat neuvottelemaan, voidaanko taksi soittaa veloituksetta. Taksin soitosta veloitettiin euron maksu.

Joskus musta tuntuu, että säännöt on tärkeämpiä kuin inhimillisyys. Se tuntuu ristiriitaiselta: uutiset on täynnä sitä, miten kiire ihmisillä on rikkoa sääntöjä ja toisiaan, mutta samalla inhimillisyys on jotenkin kaukaista. Peräänkuulutetaan välittämistä, mutta samalla ei oikein uskalleta välittää. Jos se onkin väärin.

Pahoinpitelyt kuuluivat hovioikeuden mukaan raiskauksiin. Siksi niistä ei voinut antaa lisärangaistusta.

Kun luen uutisia, tulee se olo, ettei kukaan "tavallinen ihminen" oo samaa mieltä väkivaltarikoksiin liittyvän lain kanssa. Ihan kuin laki vähättelis sitä, että jonkun elämä on tuhottu. Ihan kuin pienelle ihmiselle isoista asioista sais pienimmät tuomiot.

Tuntuu myös siltä, että itsen tai muiden puolustaminen on jotenkin väärin, koska sääntöjen ja lakien takia auttaja voi saada köniin.

Ilta-Sanomat kertoo jyväskyläläisisän pahoinpidelleen lapsiaan vuosien ajan. Hän sai teostaan tuomioksi 80 päiväsakkoa, joka hänen pienillä tuloillaan tarkoitti 480 euroa.

Haminan Kesäpuistossa viime vappuaattona kaksi tyttöä pahoinpidelleet kaksi haminalaista 18-vuotiasta nuorta naista tuomittiin 300 euron sakkoihin Kotkan käräjäoikeudessa tiistaina. Toisen tytöistä kaksikko pahoinpiteli tämän istuessa puiston penkillä. Tyttöä potkittiin useita kertoja päähän ja vartaloon sekä revittiin hiuksista. Tämän jälkeen tuomitut pahoinpitelivät väliin tulleen toisen tytön raapimalla ja lyömällä kasvoihin sekä heittämällä kiviseinää ja puuta vasten.

En ole lakimies enkä sellaiseksi aio, mutta käsittääkseni laki määrittää minimi- ja maksimirangaistukset rikoksille.  Oon hämmentynyt siitä, miten nää säännöt on tehty: miksi pahoinpitelystä saa niin vähän rangaistusta?

Wikipedian mukaan "joka pakottaa toisen sukupuoliyhteyteen käyttämällä henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa tai uhkaamalla käyttää sellaista väkivaltaa, on tuomittava raiskauksesta vankeuteen vähintään yhdeksi ja enintään kuudeksi vuodeksi." Talousrikos.fin mukaan "törkeän veropetoksen rangaistusasteikko on rikoslain törkeiden tekomuotojen mukaisesti neljästä kuukaudesta neljään vuotta vankeutta."

Ne on kaukana toisistaan, mutta kuitenkin lähellä. Rahasta neljä vuotta, elinikäisistä traumoista kuus vuotta.

Tuntuu vaikealta puhua tästä, koska en ymmärrä prosesseja. Mitä se vaatis, että annettais kovempia tuomioita sellaisista rikoksista, jotka tuhoaa ihmiselämän? Mitä se vaatis, että tuntuis enemmän siltä, että oikeus toteutuu?

Usein, kun katson uutisia, tuntuu, että poliitikot puhuu muttei oikeastaan sano mitään. Miksei ne sano mitään?

Miks joskus tuntuu siltä, että säännöt on olemassa vain hankaloittaakseen, ei auttaakseen? Miks on niin vaikeaa ymmärtää ja välittää?

Kirjoitin aiemmin, että Kuka vaan voi tuhota sut. Kuka vaan. Sitten mennään oikeuteen ja kuus kuukautta ehdonalaista eläkää vapaina samassa maailmassa, sinä ja se, joka sut tuhosi.

Tuntuu edelleen vähä samalta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti