28. syyskuuta 2014

Tulisko kenestä tahansa murhaaja

Ootko koskaan miettinyt, miksi UFFin tuotteet on niin kalliita? Mä olen.

Mua hämmentää se, että hyvää tekevä yritys laittaa ilmaiseksi lahjoitetun takin hinnaksi 18e. Miksi? Eikö tässä tehdä hyvää voiton sijaan?

Juu, on kaikenlaisia maksuja. Eihän se hyväkään ilmaiseksi synny. Silti tulee pienesti kusetettu olo: eikö näitä vaatteita haluta ensisijaisesti myydä, liikuttaa, poistaa kaupasta niin, että saataisiin lisää tilalle ja voitaisiin näin tehdä entistä enemmän hyvää? Eikö se kympin hinta olisikaan riittävä?

Onko tääkin vaan jotain oman edun tavoittelua hyvän tekemisen varjolla?

Myymättömien vaatteitten “kierrätys” Afrikkaan on järjetöntä. Jos vaatteen ympäristövaikutuksista 30% tulee logistiikasta niin ne pitäisi ehdottomasti “tuhota” sinne mihin ne on myytykin eli Suomessa. Miksi UFF lisää tätä ympäristötaakkaa liikuttelemalla myymätöntä vaatetta takaisin toiselle puolelle maailmaa? Mitä ne afrikkalaiset huonolaatuisella lumpulla tekevät kun ne ovat kotimaisillekin kierrätysorganisaatioille ongelma? Afrikkalaiset tarvitsevat koulutusta ja avustuksia rahan muodossa niin että yhteisöt oppivat pitämään itsestään huolen, ei vanhoja vaatteitamme, jotka eivät edes sovi heidän ilmastoonsa.
---
Keräyksestä vastaavan sveitsiläisen I:CO-vaatekeräysyrityksen sivuilla kerrotaan vaan siitä miten keräyslaatikot toimivat, mutta ei siitä missä niiden keräämä vaate jatkokäsitellään, mihin se myydään ja missä energiajäte poltetaan. Mihin vielä käyttökelpoiset vaatteet on myyty? jne jne. Kierrätyksestä puhuminen yleisellä tasolla on täysin viherpesua, ellei siihen liitetä kylkeen yhteistyökumppaneitten nimiä, kanavaa ja muita lukuja joilla selviää mitä tarkalleen ottaen kierrätettiin ja miten.

Kun ottaa vastuuta, se pitää myös kantaa. Tätä mieltä olen. Mutta sokaiseeko mahdollisuus, uhkaus, pelko? Jokaisen, kenet tahansa?

Jos on mahdollisuus hyötyä itse, rahallisesti tai muuten, pysyykö hyvis silti lestissään? Pelastaako hyvis tiukassa tilanteessa muiden nahan, vai omansa?

Jari Aarnio -tapaus. Oletko seurannut? Mä olen, ei siltä voi oikein välttyäkään. Se on ääriesimerkki siitä, miten hyvin muuttuikin pahikseksi: se, jonka piti suojella meitä muita, hyppäsikin sille toiselle puolelle.

Hyppääkö kuka tahansa, jos hyötyä on tarpeeksi?

Ruotsissa on kohuttu sikäläisen Punaisen Ristin ympärillä viime keväästä. Vuosi sitten paljastui, että järjestön tiedotuspäällikkö oli kavaltanut Ruotsin Punaiselta Ristiltä varoja noin puolen miljoonan euron arvosta, sitä ennen hän oli kavaltanut 350 000 euroa työssään Ruotsin syöpäjärjestöissä. 

Narkomaanien ja peliriippuvaisten hoitoon erikoistuneen yksityisen hoitokodin työntekijäosakasta epäillään törkeästä kavalluksesta. IS:n saamien tietojen mukaan mieshoitaja oli kavaltanut yhtiön varoja useita kymmeniä tuhansia euroja ja käyttänyt ne nettipeleihin.

Oon kuullut monta kertaa kysymyksen: tulisko kenestä tahansa oikeissa olosuhteissa murhaaja?

Murha on harkittu teko. Se ei ole hätätilassa, yhtäkkiä, oman hengen suojelemiseksi tehty tappo. Tämän moni unohtaa vastatessaan "kyllä". Murhaa suunnitellaan, murha on harkittu.

Tulisko kenestä tahansa murhaaja? Jos joku nappaa mun koko perheen ja kiduttaa heidät sitten kuoliaiksi, ja mulla on myöhemmin mahdollisuus kostaa, ajaako tämä mut murhaajaksi? 

Paha sanoa. En oo ollut tässä tilanteessa. Jos joku uhkaa sun koko perhettä ja sulla on käytössä yksi luoti, ehkä ammut ensin ja mietit sitten. Se ei kuitenkaan ole murha: suunniteltu, harkittu, analysoitu.

Yli kymmenen vuoden vankeustuomiota taposta istuva mies oli saanut jollain tavalla käsiinsä naisvartijasta otetun alastonkuvan ja painosti tämän jälkeen naisen apurikseen.

Vanki taivutteli kuvan julkaisemisella uhkaamalla naisen toimittamaan itselleen kännykän SIM-kortteineen ja latureineen. Marraskuun lopulla nainen toimitti vangille vielä kaksi huumaavaa lääkeainetablettia vastineeksi siitä, ettei kuvaa levitetä.
IS: Vanki painosti naisvartijan alastonkuvalla - lopulta vartija sai syytteen

Esimerkiksi huonossa parisuhteessa on se ongelma, että elämä kaventuu. Alkaa tuntua, että vaikka tuo nyt on mulkku, se on ainoa, mitä mulla on. En minä voi lähteä, koska perhe ei hyväksy missä sitten asun, ei mulla ole edes sohvaa, mistä saan rahaa, kaikki ilkkuvat, en voi hylätä toista, sillähän on ongelmia. Tekosyitä jäämiselle löytyy pilvin pimein. 

Tapahtuuko sama ilmiö, kun niin sanottu hyvis hairahtaa pahojen puolelle? Alkaako siinä ajatella, että tämä on ainut vaihtoehtoni, en voi enää kääntyä takaisin, en voi valita toisin?

My husband is a nice, gentle man who is supportive and kind. In our 9-year relationship, we've fought three times total. I never thought this is a behavior he would take part in.

But this is something else. It made me wonder what else he did on the internet, so I looked at the browser history to find him also harassing teenagers on tumblr. Telling them to kill themselves, calling cute girls ugly and fat and stupid, etc. It horrified me to think this was the man who could be raising our daughter with me in a few months.
Kun poikani tutki keittiön kaappia ja sotki itsensä ruoka-aineilla, revin hänet alakertaan ja pesin tosi kovakouraisesti. Poika teki kaikkensa, ettei itkisi ja sanoi: Äiti, älä.
Se likaaminen muuttui henkilökohtaiseksi, hyökkäykseksi, että aiheutat mulle lisää työtä.
Järkyttävintä oli, että nautin, kun sain lapsen itkemään. Tuntui, että nyt olen päässyt maaliin. Selitin itselleni, että lapsi käyttäytyi huonosti ja ansaitsi, mitä sai.

Hyviksissä on se ongelma, että nekin on vain ihmisiä. Ei kukaan meistä oo supersankari, joka valitsee aina oikein, aina hyvin. Samalla tavalla pahiksetkin on vain ihmisiä. 

Se on aika pelottavaa: jos me ollaan kaikki ihmisiä, onko meissä samat ainekset rikoksiin, vandalismiin, pahan tekemiseen?

Miten tää teksti meni UFFin vaatteista murhaamiseen? Niin.

Pahaa on monenlaista. Monenkokoista ja -näköistä. Pahaa voi tehdä lukemattomilla tavoilla, lukemattomissa kokoluokissa.

Onks meissä jokaisessa ainekset kaikkeen siihen?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti