12. syyskuuta 2014

Onko pakko olla kiva jos ei haluu

Niin. Että onko pakko olla kiva jos ei haluu?

Ei oo. Ei. Mutta oisko siitä haittaa?

Amerikkalaiset kertoivat, että heidän kerrostalossaan asui ihmisiä, jotka eivät tervehtineet heitä kertaakaan kolmen vuoden aikana. He ajattelivat asian johtuvan heidän ulkomaalaisuudestaan, mutta lohdutin heitä kertomalla, että suomalaiset ovat yhtä tylyjä omankin maansa kansalaisia kohtaan.
Australiassa kasvaneena tunnistin heidän harminsa. Jos Australiassa puistossa tai kävelytiellä tulee vastaan tuntematon, häntä tervehditään. 
Kävin Kanadassa. Se on totta: siellä kaikki alkaa jutella heti. Kaikki tervehtii. Se oli vähän outoa, vähän ahdistavaa ensin. Sit vähän kivaa.

Mitä haittaa on siitä, että on kiva?

Lopulta kuski tiuskaisee todella aggressiiviseen sävyyn naiselta, että onko tämä ensimmäistä kertaa raitiovaunussa. 
"Olen", vastaa nainen. Vaikka hän on tähän saakka suhtautunut käsittämättömällä leppoisuudella ja ymmärtäväisyydellä kuljettajan tökeröön asiakaspalveluun, nyt hänen silmänsä kostuvat ja leuka alkaa vapista.

Mitä haittaa on siitä, että on kiva?

Onko se vaivalloista, hankalaa? Eikö aina jaksa? Eihän kukaan. Mutta jos olisi asiallinen? Onko se liian vaikeaa?

Onko elämä vaikeaa, kun on kiva? Onko kivuus taakka? Mitä haittaa siitä on, jos on kiva?

Hyvin harvoin tuhannet ihmiset jakavat kertomuksia, joissa ohikulkija auttaa pulassa olevaa lasta, soittaa ambulanssin maassa makaavalle tai pysäyttää yksin kaupungilla harhailevan vanhuksen.

Vaikka niin tapahtuu, joka päivä.

Miksi ikävät tarinat vahvistavat niin helposti kielteistä käsitystämme muista ihmisistä ja saavat meidät yleistämään niiden perusteella? Johtuuko se pelosta, että kukaan ei auta itseämme, jos joskus olemme heikkoja ja haavoittuneita?

Mitä haittaa on siitä, jos välittää? Välitänkö vahingossa lähimmäisestä niin paljon että hän tulee riippuvaiseksi minusta oho hups tuhosin hänen elämänsä

Enpä usko.

Mitä haittaa on tervehtimisestä, asiallisuudesta? Mitä haittaa on sanoa "moi"? Miksi se ärsyttää?

Onko kamalaa, kun tuntee naapurinsa? Alkaako ne sitten tungetella, soitella ovikelloa? Pitääkö sitten kohta jutella kaikille lenkkipolullakin eihän siihen ole kellään aikaa

Mitä haittaa on siitä, kun on kiva?

Opimme, että kokoontumistilassa ihmisellä tulee olla maksimissaan 45 metriä matkaa poistumistiehen. Opimme, että ovien tulee olla 120 cm leveät. Meidän ovemme olivat 5 metriä leveitä, mikä aiheutti tietenkin ongelmia. Mitä jos nosto-ovi onkin suljettu? No, ei se ole. Ja sen vieressä on myös sellainen tavallinen ovi, jos tuo 5 metriä leveä reikä seinässä olisikin jotenkin ongelma.
---
Opimme nimittäin myös, että ei ole olemassa väliaikaista toimintaa, joka jatkuisi yli kaksi viikkoa. Meidän 2,5 kk jatkuva toimintamme olisi siis byrokraattien mielestä pysyvää.

Mitä haittaa on siitä, että kannustaa? Mitä haittaa on mahdollisuuksista?

Tuleeko maailmasta yhtäkkiä karmiva paikka, jos lapset uskoo itseensä ja kykyihinsä, jos ne uskaltaa yrittää, saavuttaa? Mitä sellaisista lapsista tulee jotka vaan haihattelee ja unelmoi

Meneekö koko yhteiskunta perikatoon, kun ketään ei lytätä? Romahtaako markkinat, jos ollaan toisillemme lämpimiä? Jos kannustetaan?

Mitä haittaa on lämpimästä asenteesta?

Pakkohan Hogeweykissä on jotain ongelmia olla? Vähintään hintalappu, jonka täytyy olla tähtitieteellinen. Ei kai verovaroilla sentään voi tarjoilla viiniä dementikoille?

Kylän rakentaminen maksoi 19 miljoonaa, mikä rahoitettiin lähes kokonaan julkisista varoista. Teatteria varten tarvittiin myös sponsoreita ja lahjoituksia.

Hoitokustannukset eivät kuitenkaan ole sen korkeammat kuin muuallakaan.
SK, Maija Haavisto: Muistisairaat saivat oman kylän – täällä heitä kohdellaan ihmisinä

Mitä haittaa on ilosta, mitä toivosta?

Onko kaikkien menneiden sukupolvien elämä  ja kärsimys ollut ihan turhaa, jos minä iloitsen? Onko suomalainen sisu sitten menetetty, jos me aletaankin puhua ja pussata?

Kuka kärsii, jos olen kiva? Mitä haittaa siitä on, kenelle? Voisko puolituttu työkaveri yhtäkkiä vaikka pitää mua MUKAVANA eihän se käy en minä nyt ehdi olla kiva

Mitä haittaa on asiallisuudesta?

Palaamme siis lopulta kysymykseen, tarvitseeko suomalaisen tervehtiä? Ensinnäkin kysymys on jo sinänsä aivan pöhkö. Toiseksi ihmettelen, että mikä on se uhkakuva joka syntyy siitä, että tervehtisimme? 
Sinivalakosinsilimin: Epätervehtivä kansa ei ole kenellekään eduksi

Niin. Että onko pakko olla kiva jos ei haluu?

Ei oo. Ei. Mutta oisko siitä haittaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti