22. joulukuuta 2014

Mitä jos olis niin, että rakkauden saa pyytämättä

Vaihdoin puhelinta ja jouduin tyhjentämään vanhasta luuristani kaiken. Luonnokset-osiosta löysin paljon puolikkaita ajatuksia ja ideoita. Yksi meni näin: mitä jos olis niin että rakkauden saa pyytämättä mutta viha pitää ansaita

Mitä jos olis niin, että rakkauden saa pyytämättä, mutta viha pitää ansaita?

Kun katsoo esimerkiksi leffoja, soturin tai ritarin tai muun mahtipontisen agenttihenkilön täytyy aina todistaa olevansa luotettava. Niin että mistä mä tiiän että sä oot hyvä tyyppi! Eihän sitä nyt vaan voi sinisilmäisesti luottaa KAIKKIIN ainakaan leffassa

Usein sanotaan, että kunnioitus täytyy ansaita. Että nyt tällä hienolla suoraselkäisellä toiminnallasi olet nyt ansainnut kunnioitukseni. Miksi?

Eikö toista ihmistä voi lähtökohtaisesti kunnioittaa? Ihan ilman sankaritekoja, hyväntekeväisyyslahjoituksia, mummonauttamisia?

Toisen luottamuksen voi ansaita olemalla luotettava henkilö Sherlock tässä hei. Käytännössä täytyy siis tehdä X-määrä lupauksia ja pitää ne; jos ei pidä, on epäluotettava eikä luottamuksen arvoinen.

Paitsi että kaikki mokaa joskus.

Jos on kokenut paljon pahaa ja petosta, ymmärrän, ettei luottamus tuu itsestään. Sitä ikäänkuin alkaa uskoa, että maailma onkin paha ja ihminen lähtökohtaisesti haluaa jotain, ajattelee taka-ajatuksia. Se on luonnollista: sitä tulee varovaiseksi. Mut entä, jos luottamuksen sais pyytämättä?

Mitä jos olis niin, että rakkauden saa pyytämättä, mutta viha pitää ansaita?

Ei tarttis tehdä mitään, olla mitään. Ei tarttis todistaa mitään. Ei tarttis olla tällainen tai tuonlainen, tietynlainen. Tarttis vaan olla.

Sitä katsois toista ihmistä ja ajattelis: lämmin, kiva ihminen, lähtökohtaisesti hyvä. Varmasti loistava heppu töissä tai kotona, tai vaikka molemmissa. Hyvä tyylitaju ainakin on, hieno mies. Niin nätisti pitää lasta kädestä, hyvä ihminen. Kiireisesti puhuu kännykkään, taitaa olla ahkera työntekijä tämä nainen.

Mitä, jos kaikkien ominaisuudet oliskin vaan ominaisuuksia? Ei lähtökohtaisesti olis hyvä tai paha, jos jollakin on kova ääni, ruma takki, outo haju. Jos kaikki olis vaan?

Mitä jos olis niin, että rakkauden saa pyytämättä, mutta viha pitää ansaita?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti