31. elokuuta 2011

Mitä välii

Väkivaltaisen riehumisen jälkeen seurue pakeni paikalta valkoisella Peugeot-henkilöautolla. Seurueesta kaksi on saatu kiinni. 21- ja 18 -vuotiaat uhrit järkyttyivät tapauksesta.

- He saivat mustelmia ja ruhjeita ja ilman muuta järkyttyivät henkisesti, rikosylikonstaapeli Antti Olkinuora Varsinais-Suomen poliisilaitokselta kertoo.

Olkinuoran mukaan pariskunta on tavanomainen nuori pari, joka ei ole ollut tekemisissä poliisin kanssa."

Ylläolevan on ote Iltalehden uutisesta. Aina, kun luen tällaisia juttuja, mulle tulee epätoivoinen olo.

Se olo koostuu lähinnä siitä, ettei sillä ole merkitystä, miten kiltti mä olen. Miten hyviä asioita mä teen. Keitä mä autan. Koska aina on ihmisiä, jotka tulee keskellä yötä sun kotiin eikä ole kiinnostuneita siitä, miten kiva ihminen sä olet.

Kuvittele se tilanne: sä nukut kotona. Joku tulee väkivalloin ovesta sisään. Sillä on joku motiivi: ehkä se haluaa sun tavarat, raiskata sut, hakata sut, tappaa vaan jonkun koska sitä vituttaa. Sata asiaa on sen elämässä huonosti ja siispä se on oikeutettu kostamaan koko maailmalle, kostamaan sulle.

Vanhuksia ryöstetään jatkuvasti. Kukaan ei välitä siitä, mitä ihminen on kokenut sen 70 tai 80 vuoden aikana, jotka se on maailmassa viettänyt. Mitä tarinoita! Millaisia kokemuksia! Ihan sama. Anna mulle sun rahat.

Mun on sellainen olo, ettei millään ole merkitystä. Ettei tälläkään ole merkitystä. Mä tiedän, ettei se ole totta, että pienelläkin teolla voi vaikuttaa. Silti: miksei se näy missään?

Mua vituttaa uutiset. Mua vituttaa se, ettei hyvyys ole niin tärkeää, että pääsis otsikoihin; hakkaaminen, raiskaaminen ja murhaaminen on. Ketä kiinnostaa muiden hyvät teot, kun tarjolla on vanhuksenvihaaja, sarjamurhaaja tai 37 puukoniskua ylävartaloon?

Musta tuntuu, että on taas aika pitää väliaika uutisten lukemisesta. Mulle on joskus sanottu, ettei niin saa tehdä: pitäähän ihmisen pysyä perillä asioista, tietää, mitä on menossa! Mitähän hyötyä mulle oikeasti on kaikkien näiden murhien yksityiskohtien tuntemisesta, jokaisen ryöstäjän ja kännissä ajavan edesottamusten lukemisesta? Mitä hyötyä on siitä, että mun koko päivä menee pilalle jo ennen aamuyhdeksää, kun se aamun uutislehti huutaa hakkaamisia ja potkuja, joita jaeltiin, kun ihminen jo makasi maassa?

Näistä uutisista mulle tulee se olo, että mitä välii. Mitä väliä on kiltteydellä, yrittämisellä, hellyydellä, kun maailma on kuitenkin yhtä kaaosta ja jokainen tavoittelee vain omaa etuaan. Mitä välii?

Ja just tää on se syy, minkä takia haluan pitää uutistauon. Koska kun millään ei ole mitään väliä, voi vaikka ryöstää, hakata tai puukottaa; silloinhan ihmishenki on arvoton, ihmiset sun ympärillä pelkkää harmaata massaa, joka on luotu vaan edistämään sun hyvinvointia, jonka sä otat keinolla millä hyvänsä. Mitä välii, kaikki on kuitenkin paskaa, juhlitaan kun voidaan. Mitä välii.

Ei. Mä sanon, että on välii.

Mä kieltäydyn siitä mielikuvasta, mitä uutispalstat toitottaa: siitä, että kaikki on pelkkää väkivaltaa, petoksia ja oman edun tavoittelua. Mä uskon, että hyviäkin asioita tapahtuu, saatiin me niistä sitten uutisia tai ei. Uskon, että ihmiset jaksaa yrittää, että ne taistelee hyvyyden ja omien periaatteidensa puolesta myös ilman palstatilaa.

Mä uskon, että on välii.

3 kommenttia:

 1. Justiin näin. Miksiköhän hyvistä asioista oikeasti on niin vähän juttuja uutisissa? Jotain skandaalinhakuisuutta aina vain? Huoh. Jos kattoisi pelkkiä uutisia eikä ihmisiä itsessään, niin saisi kyllä aika hullun kuvan tästä maailmasta..

  VastaaPoista
 2. Joo, ei muakaan tollaset uutiset kiinnosta ja mieluusti ne skippaankin. on sitä joskus tarvinnut jollekin selitellä, mutta kun en mä halua mulle pahaa mieltä sen takia, että luin ikävistä asioista. tosin ehkä mä jään vähän uutispimentoon, kun skippaan joitain mellakoita sun muitakin...

  Terv. aiemmin kirjotellut anonyymi:D

  VastaaPoista
 3. Heippa vaan chrissie ja Anonyymi, kiitos kommenteista :3

  Uutispimento on nyt jatkunut viikon. Vähän tuntuu oudolta, kun ei aamulla tartukaan siihen lehteen. En kuitenkaan oo havainnut, että olisin jäänyt suurista uutisista pimentoon. Kaiken näemmä kyllä kuulee jotakin kautta, jos se on tarpeeksi suurta.

  VastaaPoista