25. tammikuuta 2012

Älä myy mulle sun ongelmia

Joskus kouluaikaan kun oli kipeenä, oli ärsyttävää kun keskipäivällä tv-ohjelmat loppu ja Ostos-tv alko. Sitten oli pakko katsella varttitunti mainosta, jossa ylistetään tuotetta X. Tai nukkua, miten tylsää!

Ostos-tv on edelleen olemassa. Usein tuijotan sen mainoksia hämmentyneen ihailun vallassa. Niissä on niin paljon mulle täysin tuntemattomia ihmisiä, jotka on ihan varmoja siitä, että yks asia meitä yhdistää: ongelmat.

Kaikki naiset tietävät - naisten yleisin ongelma - olemme kaikki kokeneet sen - se on harmittavan yleinen ongelma - sinäkin tiedät että - onko sinullakin se?

Ei, ei mulla ole sitä. En ollut edes ajatellut asiaa ennenku sanoit. Sitten alkaakin jo tuntua siltä, että juu, kyllä siivous/iho/akne/läski/rintaliivit taitaa olla mullekin ongelma.

Ihailen sitä tapaa, millä asioita myydään mullekin sillä verukkeella, että oon ihan kuin kaikki muutkin. Ei munkaan tarvitse hävetä sitä, että rintaliivit on rikkinäiset ja tekee makkaroita selkään. Ei tarvitse hävetä sitä, että iho on epäpuhdas. Tässä on näitä muitakin, meillä on kaikilla tää sama ongelma, ei siis hätää. Ihailen sitä, miten ovelaa se on.

Ostos-tv, kaupat ja lehdet kertoo, miten tuotteita ei enää myydä. Nyt myydään olotiloja, fiiliksiä ja unelmia. En osta pesuaineita, ostan nopeutta ja tehokkuutta. En osta ripsiväriä, ostan unelmia ja viettelyitä. Ostan nopeutta, aikaa, puhtautta ja kotimaisuutta. Nuoruutta ja voimaa. Yhteenkuuluvuutta: kaikki sinunkin ihohuolesi on nyt poispyyhitty!

Mä en pidä siitä, miten tuotetta myydään mulle ongelmilla. Mä en pidä siitä, miten joku tuote ratkaisee mun itsetunto-ongelman ja ujouden ja sit uskallan olla rohkea ja tehdä ja olla viimein oma itseni. Tuotteen avulla. Tuote tulee ja ratkaisee ongelman, jota mulla ei olis ollut ilman sitä tuotetta, sen tuotteen mainosta.

Mä en pidä siitä, että ongelmia yleistetään. Että hymyilevät naiset ja miehet kertoo, että on ihan okei tuntea itsensä epävarmaksi ihon ja vaatteiden ja rintaliivien vuoksi, koska nyt meillä kaikilla yhdessä samoista ongelmista - ihokarvoista tummista silmänalusista ikääntymisestä rypyistä menkoista alleista läskistä laihuudesta mustapäistä - kärsivillä on mahdollisuus ostaa tiemme ulos.

On ihan okei tuntea olonsa epävarmaksi tai pelokkaaksi, on ihan okei että joskus on huono päivä. On ihan okei, että on ongelmia, joiden kanssa painii ja joita yrittää selvittää. Se, mikä mua vaivaa, on ongelmien keksiminen: mulle myydään tuotetta, jonka avulla voi parantaa ongelman, jota mulla ei olis ilman sitä tuotetta ja sen myyntipuheita. Mulle myydään purkkia tai vaatetta, jonka avulla mun niin epätäydellinen pettymyskeho tulee paremmaksi, puhtaammaksi, lihaksikkaammaksi, hyväksyttävämmäksi. Aina on jotain korjattavaa, ja tuotteitahan löytyy joka lähtöön. Ratkaisuja vikoihin, jotka on jonkun muun keksimiä ja kehittämiä.

Tuote on jotain, mistä maksetaan rahaa, ja sitte se viedään kotiin ja käytetään. Sitten se loppuu, tai hajoaa. Useat mun ostamat tuotteet on vielä sellaisia, etten kuolis ilman niitä, mutta ostan kuitenkin, koska voin. Muttei ne mitään ratkaise; ei erilaiset vaatekappaleet, rasvat tai meikit oikeesti poista mun ongelmia. Ei ne korjaa sitä, että mun on huono olo ja oon epävarma. Ei onnea voi ostaa kympillä, tai edes tarjoushintaan 49,95.

Tuotteita ei enää myydä. Nyt myydään ratkaisuja, helppoja ja halpoja. Osta itsellesi itsevarmuus, seksikkyys, itsetunto, kauneus, muiden huomio. Osta erilaisuus ja osta omalaatuisuus. Osta hyvä olo. Osta ratkaisu ongelmaan, jota sulla ei olisi, ellei me oltais kehitetty sulle sellaista.
Mutta se on ihan okei. Sadoilla muillakin naisilla on sama vika!

Päivän loppukevennys: tuoli, joka ratkaisee laiskan ihmisen liikuntaongelmat. Ellen DeGeneres using her hawaii chair. Tämä on ehkä pakko saada...

2 kommenttia:

 1. Niinpä!

  En pidä myöskään siitä, että jostain asiasta, jonka kanssa oon just oppinut olemaan okei, tehdäänkin mun silmien edessä ongelma, josta on päästävä eroon (tällä ja tällä tuotteella). Kun oon just tajunnut, että mulla on ominaisuus, jonka kanssa voin valita eläväni sen sijaan että taistelisin siitä eroon, josta voin opetella jopa pitämään. Sitten meen kattomaan vähän televisiota ja siellä mulle kerrotaan että se ominaisuus on ehdottomasti negatiivinen MUTTA EI HÄTÄÄ osta tämä niin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo! Just toi! Et viimein susta on alkanu tuntuu mukavalta vaikka se että on tummat kulmakarvat, nii kohta joku kehittää jossain tuotteen jolla niistä pääsee eroon...

   Poista