17. maaliskuuta 2012

Miks kaikki on nii HIRVEETÄ

Joskus ihmettelen, miks ylipäätään luen uutisia. Pidän usein uutistaukoa; silloin en ota päivän lehteä enkä käy uutissivuilla. Sitten kun taas aloitan, se iskee: maailmantuska.

Kaikki on nii huonosti. Ei helvetti että onkin. Kaikki on niin helvetin perseellään. Siis jos uskoo uutisia.

Lama tulee. Sulta lähtee työt, multa lähtee työt. Kreikka kaatuu. Euro kaatuu. Kohta ei oo rahaa kellään. Meret saastuu ja kalat kuolee ja silti on pakko ostaa ostaa ostaa ostaa pakko kuluttaa. Maailmanloppu! Salametsästäjät tappoi viimeisen sarvikuonon. Mummoja hakataan ja ryöstetään, mummoja, pieniä ja vanhoja ja harmaita! Ihmiset raiskaa lapsia eikä saa minkäänlaisia tuomioita, ota tosta 2000 euroa ja ikuinen trauma tuomari kiittää ja kuittaa.


Voitte lukea vaikka ton jutun. Jos siis haluatte. Mä en halua enää.

Joskus tekee mieli huutaa.

Aaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrrgggggggggggggggggggggggggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Luin Ann Heberleinin teosta Pieni kirja pahuudesta. Siinä etsitään syytä sille, miks jostakusta tulee paha; miksi joku murhaa, miksi joku tappaa, miten joku voi vangita oman lapsensa ja raiskata sitä ja pakottaa sen synnyttämään lapsia lapsia lapsia lapsia isin lapsia
Aaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrrgggggggggggggggggggggggggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Heberleinin mukaan nykyinen länsimainen oikeusjärjestelmä keskittyy tekijään ja sen arvioimiseen. Ootte tekin kuulleet siitä, mielentilatutkimuksista ja syyntakeellisuudesta ja siitä että oliko tää ihminen nyt järjissään kun puukotti toista. Heberleinin mukaan tässä katsantokannassa uhri on unohdettu: uhri on vaan joku, joka istuu sivussa ja seuraa, kun systeemi pohtii, onko paha jätkä oikeesti paha vai vaan jotenkin sekaisin.

Heberleinin mukaan on olemassa kulttuureja, joissa uhri saa kostaa. (Joissain on jopa pakko kostaa, mikä ei sekään kuulosta kauheen hyvältä vaihtoehdolta). Mä ymmärrän sen; ymmärrän sen kostamisen tarpeen. Kyllähän sitä voi jeesustella ja sanoa että "käännä toinen poski", jos ei oo itse kokenut. Jos ei tiedä.

Tarvitaanko kostoa? Tarvitaanko oikeus kostoon? Vai tarvitaanko hyvitystä; sitä, että joku oikeasti välittäis, että joku tärkeä henkilö puvussa ei tulis sun eteen ja sanois että sun itsetunnon ja -kunnioituksen arvo on noin 3000 euroa terveisin sinua palveleva oikeuslaitos?

En tunne yhtäkään ihmistä, jonka mielestä meidän oikeusjärjestelmä toimis oikeudenmukaisesti ja hyvin. Tai ainakaan kukaan ei oo tunnustanu. En tunne ketään, ketään, jonka mielestä uhrista todella välitetään, uhrille halutaan parasta, uhria kuunnellaan ja uhrille annetaan sitä, mitä se kaipaa. Ei: tärkeintä on selvittää, oliko tekijä järjissään, ja paljonko maksaa ihmisen viattomuus. Paljonko maksaa aivovamma tai hermovaurio tai työpaikka ahdistus itkeminen paniikkikohtaukset koko loppuelämäks terapia joukkoraiskaus insesti
Aaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrrgggggggggggggggggggggggggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Heberleinin teoksessa pohditaan, mikä tekee ihmisestä pahan. Onko pahaksi kuvailtu ihminen riivattu, onko sitä pahoinpidelty lapsena? Onko paha ihminen hirviö, ei-ihminen? 

Monien sivujen pohdinnasta sain itse vedettyä sen johtopäätöksen, ettei oo mitään kaavaa: kuka tahansa voi olla paha, kuka tahansa voi tehdä hirveyksiä, vaikka onkin tekijöitä, jotka tekee kaikenlaisiin karmeuksiin sortumisesta todennäköisempiä.

Kuka vaan voi tuhota sut. Kuka vaan. Sitten mennään oikeuteen ja kuus kuukautta ehdonalaista eläkää vapaina samassa maailmassa, sinä ja se, joka sut tuhosi.

Mä haluaisin tehdä tähän jonkun kaikki-on-hyvin -lopetuksen, mutten tiedä, kykenenkö. En tosiaan tiedä.

Kyllähän mä tiedän, että hyviä asioita tapahtuu, kyllä mä ymmärrän sen; kyllä mä tiedän, ettei uutiset ole kaikki, että ihmiset muuttuu, että ne välittää ja haluaa elää rauhassa ja ymmärtää ja tulla paremmiks, mutta hei katsotaan lehdestä ja tässä on sulle sota jalkaväkimiinoja raiskaus tappo murha kidutus ydinjäte saastuminen koulukiusaaja kännit itsemurha yliajo ryöstö varkaus juoppokuski pahoinpitely trauma pelko ahdistus huumausainerikos pedofiili petos kavallus työpaikkakiusaaja femakko persu Itämeri sukupuutto kasvihuoneilmiö nälänhätä kuolleet lapset kuolema kuolema kuolema kuolemA KUOLEMA KUOLEMA
Aaaaaaaaaaaaarrrrrrrrrrrrrgggggggggggggggggggggggggggghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

Kun tätä lukee päivästä toiseen, omat hyvät teot tuntuu aika pieniltä. 
En ihmettele.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti